Warning: mysqli_query(): (HY000/1194): Table 'wp_options' is marked as crashed and should be repaired in /www/iconcept.se/wp-includes/class-wpdb.php on line 2187
Affärsänglar, finns dom? - iConcept

Affärsänglar, finns dom?

AffärsängelDu har en idé som du är övertygad om att du kan genomföra bara du får den första slanten att arbeta med? Många nystartade företag behöver den där första pushen och då kan det vara vettigt att vända sig till en Affärsängel. Affärsänglar är privatpersoner som i princip agerar riskkapitalister. Det finns en del skillnader, åtminstone oftast mellan vanligt riskkapital och det du kan få från en affärsängel. Som tur är reder vi ut vad en affärsängel är här.

En affärsängel är alltså en privatperson som sitter på kapital och investerar det i nya (ok, ibland äldre också) företag. Till skillnad från en traditionell VC brukar affärsängeln gå in i ett tidigare skede. Förutom pengar brukar affärsängeln kunna bidra med kunskaper och kontakter på samma sätt som en VC och det kan vara värt än mer än pengarna. En av de stora skillnaderna mellan Affärsängel och VC brukar vara storleken på det investerade kapitalet. Affärsängeln går ju traditionellt sett in tidigare och förväntar sig då få mer för pengarna. I snitt ligger sådana investeringer mellan 100 kkr och 500 kkr vilket alltså är klart under VC-nivåer. Däremot är ju pengarna ofta värda mer i ett tidigare skede och det är också en riskablare investering. 

I utbyte mot sin investerade tid och sina investerade pengar vill affärsängeln ha två saker. Det första är avkastning, om man inte i slutändan tjänar pengar på investeringen är det ingen som vill göra den. Det andra är inflytande. Många affärsänglar kräver en viss mängd inflytande i bolaget för att kunna försäkra sig om att deras investering förvaltas väl. Det kan förstås ses som en nackdel men ta i beaktande att många affärsänglar är det just för att de har flera framgångsrika satsningar i ryggen. De har gjort den här resan förut och kan skjuta in värdefull kunskap som du förmodligen saknar. 

Om du skulle vilja komma i kontakt med en affärsängel kan vi tipsa om en lista på nätverk eller mannen som gjort bland andra den här bloggen möjlig; Stefan Mahlstein