Affiliate

Flera av de riktigt framgångsrika företagen på nätet arbetar uteslutande eller nästan uteslutande med affiliateverksamhet. En affiliate är en person (eller kanske snarare site) som säljer leads, klick eller avslut till en internethandlare av något slag. Vanligtvis gör man det genom att man har en site med mycket trafik och placerar annonser på den på ett eller annat sätt.

Det finns ett antal branscher där affiliateverksamheten är väl utbyggd som till exempel poker, i princip alla aktörer i branschen har egna affiliatesystem på ett eller annat sätt och erbjuder saftiga pengar för sales, nästan ingen i branschen betalar för leads eller klick eftersom de varit så utsatta för fraud. Här kan du läsa mer om hur man blir poker affiliate. En strategi som är väldigt framgångsrik för poker är att faktiskt ta av varumärkestrafiken och jag ska ge ett exempel. Om man söker efter Everest Poker är man mer eller mindre redo att bli en betalande kund, jämför med om man söker på Poker där man kan vara ute efter lite allt möjligt. Många poker affiliates arbetar därför genom att sökmotoroptimera för dessa varumärkessökord. Ta en titt på exemplet med Everest Poker.

I många andra bransher är inte affiliateverksamheten lika utbyggd som inom poker. De flesta online försäljarna har t ex inte egna affiliate managers. En bransch som jag alldeles nyligen kommit i kontakt med är i det närmaste raka motsatsen till poker, visserligen har försäljarna ofta affiliatesystem men kontakten med deras affiliates är nästan obefintlig, dessutom får affiliaten en väldigt liten del av kakan till skillnad från poker där affiliaten faktiskt får det mesta av pengarna och pokerrummet får bara behålla någon liten procent. Branschen jag pratar om är WoW Gold. Jag har precis lanserat siten och tänkte från början gå tillväga på samma sätt som man gör inom poker men det har visat sig vara mycket krångligare än jag först trodde. Inom poker fungerar det faktiskt så att om man har en site som placerar sig någorlunda väl i sökresultaten så kommer affiliate managers att kontakta en via mail eller telefon. Inom WoW Gold fungerar det inte alls så, jag får jaga försäljare för att få bli affiliate och många gånger har dom inga system eller så har dom system som fungerar dåligt.

Tyvärr gäller det här för en hel rad branscher, jag hade lite vaga planer om att dominera sökresultaten inom ett antal områden och driva trafik till återförsäljare men det verkar faktiskt svårt att få lönsamhet i det just eftersom man själv måste jaga avtal t ex genom något av de stora affiliatenätverken (vilka jag ogillar rejält, läs Stefan Mahlsteins post om Tradedoubler).

Om man vill ge sig in i affiliatevärlden behöver man ha lite saker i bagaget för att lyckas, man behövertill exempel kunna sökmotoroptimering åtminstone på en acceptabel nivå. Det kanske verkar som att sökmotoroptimering bara är en av de kanaler man kan få trafik men för en affiliate är det mer än så. Man kan i princip driva trafik på två sätt som affiliate, genom sökmotoroptimering eller genom sökmotorannonsering. Om man inte tillhör jättarna som kan pumpa reklam i TV och hoppas på att bygga ett varumärke så är det vvad man har att välja på.

Om man jobbar med sökmotorannonsering (sponsrade länkar) så måste man dessutom vara klart bättre på det än de faktiska försäljarna för att kunna få lönsamhet, man har ju nämligen ett steg extra för besökaren som måste gå vidare från din site till försäljaren för att sedan köpa produkten för att du ska få betalt. Om man alltså inte är bättre på konvertering och sponsrade länkar kommer det alltså vara svårt att få lönsamhet. Om man däremot är en ok sökmotoroptimerare kan man knipa en del resultat eftersom konkurrensen är mindre i de organiska resultaten än i de sponsrade länkarna (på många ställen i alla fall och åtminstone den direkta konkurrensen mot andra sökmotoroptimerare). Om du inte tror mig kan jag ge ett exempel, titta på svenska Google på sökordet Barcelona, det finns kanske 4 siter som sökmotoroptimeras på förstasidan medan de sponsrade länkarna är helt fyllda. Mitt tips är alltså att satsa på SEO som affiliate.

Comments are closed.