Att bryta med sociala medier

Sociala medier tar över allt mer i vårt samhälle och många ser det som en otrolig fördel. Men hur fungerar det om man väljer att leva utanför den digitala sociala gemenskapen? Martin Nilsson vet då han tagit avstånd och lever mer i nuet nu.

768168-technology-mindNär det kommer till sociala medier så finns det inget rätt eller fel. Många är det som anser att allt från Facebook, Instagram och Twitter har gjort att man fått ett mer aktivt, rikt och socialt liv där man kan hänga med i allt mer, medan det finns vissa som hävdar att de sociala medierna äter upp ens liv och man hinner inte leva då man lever genom en skärm. Vi har i tidigare inlägg tagit upp hur det kan vara när en person går bort, att man även måste avsluta alla konton som en person har på sociala medier – och vill man finns det tjänster där man kan skicka ut meddelanden efter man gått bort för att säga hej från andra sidan. Ja, sociala medier växer och växer och det blir allt svårare att stå vid sidan av och lämna den sociala gemenskapen, men vissa är starka.

Stressad av sociala medier

Vad som hände med Martin var att han blev istället för upprymd, stressad och kände ett tvång av att ständigt hålla sig uppdaterad.

Det började egentligen med att jag kände att jag inte hade något behov av det. Jag blev stressad. Glömde man en födelsedag på Facebook, fick man dåligt samvete. Och på den vägen är det. Jag tänkte att: ”Jag tror inte att jag behöver det här”. Då stängde jag ner det helt enkelt. (läs mer)

Enligt undersökningar använder hälften av den svenska befolkningen sociala medier dagligen och hela 75 % har en smartphone. Man är så uppe i varv av allt som händer att man inte kan koppla av utan att ha gått igenom alla sina sociala flöden. Så, kanske borde alla ta dig en veckas sociala medie-detox?