Warning: mysqli_query(): (HY000/1194): Table 'wp_options' is marked as crashed and should be repaired in /www/iconcept.se/wp-includes/class-wpdb.php on line 2187
Därför firar vi midsommar - iConcept

Därför firar vi midsommar

Att fira midsommar med små grodorna, sill, potatis och dans tillsammans med släkt och vänner är så traditionsenligt svenskt det kan bli. Men varför firar vi egentligen midsommar som vi gör?

Midsommar är egentligen en kompott av flera olika saker som satts ihop till en högtid. Från början är midsommar en religiös högtid och inte som många tror ett påfund som hängt med från vikingatiden. I och med att Johannes Döparens dag ska firas 6 månader efter julen, föll det samman med sommarsolståndet i nordiska länder. Midsommar är alltså något som kommer från Europa där sommaren ofta firades första maj, men i Finland och Sverige där klimatet var desto kallare, flyttades detta fram och blev tillslut till vad vi kallar midsommar.

Då och nu

I Aftonbladet kan man läsa att vi endast har firat midsommar på det vis som vi gör i 64 år. På 1500-talet firades en annan dag men människor tröttnade på att det förstörde arbetsveckan, därefter inföll midsommar alltid på en fredag från år 1952. Vi gör mycket märkligt under våra midsommarfiranden. Att ha en midsommarstång som vi dansar runt, är ett utmärkt exempel på detta. Midsommarstången har koppling till det kristna korset, tolkas ibland som en fallossymbol och härstammar från tyska medeltiden där den kallades för majstång. Danser som små grodorna och annat handlar egentligen om att få människor som befinner sig på platsen ska leka och lära känna varandra, inget mer än det. Sill har inte heller en roligare förklaring än att det är en typ av mat som håller länge och sommaren är säsong för skörd av färskpotatis, vilket sedan länge sitter kvar i konsttraditionerna kring högtiden.

Nya trender

En ny trend för midsommar är att köpa sommarpresenter till värdpar eller nära och kära. Det är långt ifrån vanligt ännu men det syns mer och mer att människor köper presenter online. En annan sak som märkts på senare år att det uppenbarligen görs fler barn på midsommar, då den vanligaste födelsedagen i landet är den 22 mars.