Warning: mysqli_query(): (HY000/1194): Table 'wp_options' is marked as crashed and should be repaired in /www/iconcept.se/wp-includes/class-wpdb.php on line 2187
E-handel med kontokort innebär risk - iConcept

E-handel med kontokort innebär risk

Att handla med kort är en självklarhet för de flesta men använder man sitt kort för köp online kan man råka ut för bedragare som snor pengarna på kontot.

Sverige håller verkligen på att bli ett samhälle där det blir allt svårare att använda kontanter. De flesta har nämligen övergått till att betala med kort och till och med personer under 18 år får nu äga ett betalkort. Självklart finns många fördelar med detta, kort är verkligen mycket smidigare än kontanter. Men det finns också nackdelar. Än är det nämligen inte helt säkert att handla med kort och speciellt inte på nätet.

Finns kryphålhandla-online-ehandel

Här kan man läsa om att bedragare kan utnyttja kryphål som finns när man handlar med kort på nätet för att helt och hållet länsa bankkontot. Många av dessa stölder görs trots att ägarna har kvar sina kort, vilket ibland gör dem svåra att upptäcka i tid. Experter säger att e-handel med kort har hög risk, oavsett om det görs på en pålitlig sajt eller inte. Man kan nämligen aldrig veta vilken säkerhet företaget i fråga har och de flesta företag har faktiskt väldigt dålig säkerhet. Sedan är det även så att man aldrig kan vara säker på om det finns kriminella personer som jobbar inom företaget och som kommer åt dina känsliga uppgifter.

Höj säkerheten

Det absolut lättaste kryphålet som tjuvar använder vid kortköp på nätet är att de använder kort som inte är stängda. Är kortet öppet krävs endast att man kommer över informationen som står på kortet, vilket man ofta skriver in när man ska genomföra ett internetköp. För den som ändå vill kunna handla med sitt kort finns självklart en rad säkerhetsåtgärder som kan göra köpet säkrare. Några utav dessa är:

  • Att använda ett ”slaskkort” när man handlar, som man inte har så mycket pengar på.
  • Att använda en säkerhetsapp som gör att kontot är stängt och bara går att använda under ett par sekunder efter att man skrivit in ett lösenord.
  • Att använda så kallad geoblockning som gör att man bara kan handla med kortet inom ett visst område.