Kreativitet, hitta, behålla och förstärka

Grön plantaKreativitet är en av de svårare sakerna inom entreprenörskap. Åtminstone för en del av oss, vissa är naturliga idésprutor men det är självklart inte fallet med alla. Jag är ingen kreativitetsexpert men jag tänkte berätta hur jag gör för att hitta, behålla och förstärka min kreativitet. Det är inte särskilt vetenskapliga råd men det fungerar bra för mig.

Det allra viktigaste när det gäller min kreativitet är att jag får inte vara för överlastad med arbete. För att kunna komma ordentligt framåt med ett koncept eller för att komma på bra nya koncept behöver jag komma bort rån arbetet. Det är på måndagmorgnar när jag kommer tillbaka till jobbet som jag har fräscha idéer, det är efter semestern som jag kan hosta ur mig 5 bra webbtjänster och det är när jag varit ute och rest som jag startar nya företag. Jag måste helt enkelt skilja på arbete och utveckling, mitt kontor är en plats där jag förverkligar idéerna men det är inte en plats där de dyker upp.

Nästan alla bra idéer jag har är kombinationer av koncept. Jag funderar mycket över produkter och tjänster som finns runt omkring mig. Att hosta ur sig ett vinnade koncept utan att ha en bakgrund till det är åtminstone för mig i princip omöjligt. Det är dessutom en fördel att jag älskar att tänka på koncept, jag gillar att titta på vad andra åstadkommer och jag har en ständig vilja att förbättra dem. Om det här inte känns naturligt kanske det kan vara en idé att sätta sig ner och titta på lite olika produkter som andra har och spalta upp vad du tycker saknas. 

Humor är extremt viktigt för min kreativitet. Jag är mycket mer kreativ när jag har roligt, mina bästa idéer har inslag av humor, även när det gäller företag. Det är mycket lättare för mig att komma framåt om det är roligt, alltså inte roligt på sättet att det är inspirerande eller givande (det är förstås ingen nackdel) utan Haha-roligt.

Prata om dina idéer. Om det finns något tips jag kan ge så är att prata om sina idéer eller tankar det absolut viktigaste. Genom att använda sig av smarta människor i sin omgivning som bollplank så kan man förbättra sina koncept enormt. Så fort jag kommit på något som jag tycker verkar smart så tar jag upp det med mina vänner och arbetskamrater. Många gånger är det som kommer ut i andra ändan något helt annat än den första tanken, många gånger kommer det inte ut något men det är också en del av en bra process.

Direkt till handling är också en väg framåt. En enkel idé kanske man kan sätta i verket direkt och sedan låta den utvecklas när den redan finns.  Simpla grejer kan vara riktigt bra och om det bara tar någon eller några timmar att sätta i rullning kan det allra bästa vara att helt enkelt klämma ur sig en site eller produkt och se vad som händer. Det är dessutom mycket lättare att få en överblick över fördelar, problem eller områden där man kan gå framåt om man har något att titta på. Ibland funderar jag om det tyvärr gör så att man också blir låst vid grundtanken även om den inte är så bra, jag tror inte den risken är för stor dock.