Resebolagen blir rika på internet

För dig som tittat lite längre på nätet så kommer det väl knappast som en nyhet att resebolagen på nätet tjänar enorma pengar. Genom att skära bort allt det som krävdes på en traditionell resebyrå och i princip bara leverera en lista med flighter och hotell har resebranschen de senare åren totalt förändrats. Fler och fler föredrar att boka sin resa själv, oftast för att det blir billigare men många gånger faktiskt för att det är enklare. Genom att själv kunna titta i listor över priser och platser kan det i många fall vara smidigare att hitta den perfekta resan.

En av anledningarna till detta är att gammeldags resebyråer har en minst sagt riktad prissättning. De försöker snarare lista ut hur mycket du kan betala för den resa de tänkt sig än att hitta en resa som passar din plånbok och vilja. Internet förändrar det här totalt, resesiterna kan ju inte gärna försöka se på dina kläder hur mycket du skulle vara beredd att betala och konkurrensen är ju dessutom tydligare.

Dessutom är konkurrensen hårdare eftersom allt blir mer tillgängligt, det liknar mer och mer en ideal marknad genom att du börjar få mer information om resorna. Det blir en sorts jämvikt som gör att resebolagen inte kan fatta besluten längre utan det numer är ni båda tillsammans som värderar resan.

Den hårda konkurrensen gör ju förstås att många drar sig för att starta ett onlineresebolag. Min åsikt är däremot att nischen är långt i från fylld. Det finns fortfarande utrymme för en hel del fragmentering. Det kanske inte går särskilt lätt att bli den ledande hotellbokningssiten men man kan säkert bli ledande på hotellbokningar i Dubai på den svenska marknaden. Jag vill påstå att det i fragmenteringen dessutom fortfarande finns tillräckligt med pengar att tjäna för att vara framgångsrik. Dessutom gör den stora mängden resebolag att man faktiskt kan börja med en affiliatesite på ett visst resmål och sedan om det går bra utveckla den till en fullständig resebyrå. På så vis behöver man inte riskera något innan man redan har besökarna och vissa intäkter.

Om du är intresserad om mer information om Partnerprogram så är just siten Partnerprogram.se väldigt informativ.