Warning: mysqli_query(): (HY000/1194): Table 'wp_options' is marked as crashed and should be repaired in /www/iconcept.se/wp-includes/class-wpdb.php on line 2187
Så lyckas du med din skyltning - iConcept

Så lyckas du med din skyltning

Vilseledande skyltning är ett vanligt problem, både i trafiken men också inom handeln. Inom trafiken kan det orsaka fara för medtrafikanterna, och inom handeln kan det skapas frustration, missförstånd och ibland även anmälningar till reklamombudsmannen. Att vara tydlig i sin skyltning är mycket viktigt för att lyckas föra fram sitt budskap. Inget är värre än ett budskap som inte når fram och ger fel signaler.

Markbunden kommunikation är viktig för våra beteendemönster. Inom trafiken sätter man upp skyltar både för att hänvisa föraren till påbjuden körväg, men även för att varna för väghinder längre fram. Skyltarna finns för att styra föraren och trafiken rätt och undvika missförstånd, och det samma gäller till viss del för skyltar inom handeln. Skyltab är en skyltleverantör med enormt sortiment, där kan du också läsa produktinformation och rekommenderat användningsområde.

När skyltning blir rätt

Bra exempel på skyltar är när budskapet går tydligt fram. Ett bra exempel på det är den här skylten i Eskilstuna, en så kallad gatupratare, som berättar att det är förbjudet att cykla. Det har varit en hel del skriverier om gatupratare och vad som gäller och inte. De får inte blockera, men de är tillåtna att ställa ut på gatan för att ge information eller reklam. Exempel på när skyltning går fel är när det resulterar i en polisanmälan, eller som exemplet från UNT som visar på mycket förvirrande skyltning i trafiken. I sådana fall kan det leda till livsfara.

För att lyckas med din skyltning ska du fundera över exakt vad ditt budskap ska vara. Är det en skylt som ska visa vägen till din butik, eller är det en skylt som talar om ett speciellt erbjudande eller en kampanj? Kanske är det en skylt som visar en meny? Försök att vara kortfattad. Det gör inget om budskapet på skylten kan uppfattas som ”torr” eller ”tråkig”, det är bättre att se till att budskapet når fram. För mycket text på en skylt är inte heller bra. Den ska vara kort och koncis och man ska kunna uppfatta budskapet även om man bara passerar förbi.