Sociala medier och döden

Det är inte alla som är förberedda på döden, det är nog snarare vanligare att döden kommer utan varning. Detta är ju då någonting som blivit ännu mer problematiskt nu när vi även har sociala medier att ha i åtanke.

För vad ska man göra med en familjemedlems Facebook när han eller hon har gått bort? Och hur ska man hantera ett flöde av kommentarer och ”RIP” på profilsidan? Det är inte en lätt sak att ta ställning till. Detta är även någonting som internet-tidningen Idg.se har skrivit om i en artikel här, med rubriken ”Döden i sociala medier – så funkar Facebook och Twitter när du dör”. Där får du även information om hur du kan hantera det hela, bland annat kan du då skapa ett minneskonto, ta bort kontot eller helt enkelt låta det vara. Det är alternativen du får välja på. En artikel som också kan vara av värde är denna från Svenska Dagbladet, där man skrivit vidare på ämnet.

Det är som sagt knepigt, detta med Sociala medier och döden, men Facebook, Instagram och Twitter kan även vara någonting positivt i samband med en död. Det är många som mår bättre av de fina ord som oftast skrivs i samband med en bortgång. Dessutom kan det vara enkelt att sprida information, istället som förr i tiden då man förlitade sig på en dödsannons och annars behövde skicka ut inbjudningar alternativt ringa runt och bjuda in släktingar och vänner. Nu kan du istället välja att ta hjälp av en begravningsbyrå som i sig informerar på sociala medier om var begravningen är. Bästa sättet att hitta en bra begravningsbyrå är att söka på exempelvis ”Begravningsbyrå Sundsvall” om det är i Sundsvall du befinner dig. Då kan du också läsa på om begravningsbyrån på sociala medier för att se vad andra säger. Tips om hur du håller en låg kostnad för begravningen hittar du här.

Utan dina andetag är en populär låt vid begravning. Via sociala medier kan du lättare ta reda på vad den person som gått bort gillade för typ av musik, och lättare planera begravningen.